Image
image
image
image


Događanja:

13,20.07.2008. Prošćenja Židorovo i Ilijevo 2008.

Prošćenje Židorovo slavi se u Župi Sv Ilije proroka u Lipniku od 9.srpnja 1780. kada je zagrebački biskup Josip Galjuf posvetio crkvu i to kako piše u posveti, drugu nedjelju po Petrovi. Iako je na istom mjestu i prije postojala crkva od koje je sačuvan toranj ili dio tornja, zbog skučenosti napravljena je nova od 1770 do 1774.godine ( ono što se danas vidi) pa se do posvete čekalo šest godina. Od tada Židorovo je događaj koji se ne propušta.

U 11 sati 13. srpnja održana je Sveta misa u crkvi koja je bila ispunjena , a dio vjernika bio je i ispod zvonika. Misu je predvodio vlč. iz Prekrižja a osim dekana vlč. Josipa Jakovčića i lipničkog župnika vlč. Josipa Malkovića koncelebrirali su župnici iz Lipničkog dekanata. Crkveni zbor Župe uznesenja Marijina iz Žakanja predvodio je vjernike u pjesmi. Nakon mise kod licitara Prsteca pio se gvirc, jedu medenjaci, kupuju se licitarska srca, bebe, pištolji, črisla i konjići. Za jače gladne tu je pečenka Ivana Frlana iz Vivodine, te piće koje tradicionalno služe vatrogasci DVD-a Lipnik. Za zabavu su se pobrinuli također lipnički vatrogasci, a duboko u noć svirao je Damir Valent-Dado i Tip top band. Sve ovo duboko je ukorijenjeno u svijesti našeg naroda i zove se PROŠĆENJE.

Židorovo i Ilijevo godinama okuplja župljane Lipničke župe i cijelog kraja. Osim njih tu dolaze brojni iseljenici iz okolice koji žive diljem svijeta. To je prilika da se sastanu sa rodbinom, susjedima i prijateljima, da obnove sjećanja na mladost i dane kada je taj kraj bio bogat i sa ljudima. I ove godine došlo je desetak obitelji iz prekomorskih zemalja i to iz Australije, Canade, USA a Jarmeki iz Caracasa u Venecueli. Naravno, tu su i ljudi koji borave u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i u mjestima i gradovima diljem Lijepe naše.

Prošćenje Ilijevo održava se uvijek 20. srpnja. Ove godine to je bila nedilja, samo tjedan dana po Židoruvu. Misu je predvodio pater Ćeslav, pavlin iz Poljske koji služi u Sveticama, a pjevao je ponovo zbor iz Žakanja. Opet je bilo gvirca i medenjaka, pečenke , pića i zabave, priča i druženja.

Uskoro vraćamo se svi svojim obavezama, svojim domovima sa iskrenim i toplim: Vidimo se na Židorovu i Ilijevu slijedeće godine. A toplinu koja nas je grijala u zajedništvu, ponijet ćemo sa sobom i podijeliti je sa svojim rođacima i prijateljima na bilo kojoj strani svijeta.

(za uvećanje klikni na sliku!)
za povećanje kliknite na sliku



tekst i foto: Željko Car



Na vrh


image


image
image