Image
image
image
image


Događanja:

18.10.2008. Milijuni u blatu - off road vožnja terenaca.

U organizaciji Dina Cara te uz asistenciju Roberta Jarnevića, Stjepana Pužina, Snježane i Nebe iz ORK "Schnee" iz Zagreba u šumama oko Ribnika održana je u subotu 18. listopada off road vožnja terenaca. U maglovito jutro na znanoj supercross stazi okupilo se 20 terenskih vozila te 50-tak "čudnih ljudi", a među njima i žene i djeca kao članovi posada. O dražima off roada nekoliko dana prije govorio mi je Daniel Špingler, nekadašnji odlični trkač na četverociklima, sada ponosni vlasnik Hummera i poduzetnik iz Dežele. "Najbolje je kada padne kiša, onda turiraš stroj u blatu do krajnjih granica, pa kada nešto pukne, legne cijela ekipa u blato i šraufa".

Staza je trasirana i prevožena terencem tijekom tjedna prije vožnje po suhom terenu od Jarnevića preko Skradskog Sela, pa šumskim putem u šumu Lipnik, odmah iznad Šnelera i Cigića na pravcu Baževka-Kičer-Klupci-Đot do Bogovaca i sa spuštanjem na Kupu do Tržokovog mlina. Nakon toga izlazi se na Juratoviće i s kunićke strane ulazi se u Lipničku goru na pravcu Goljak-Brezov Kal-Mesnica-Veselići, prelazi se cesta D-6 i ide u Komarnjak, Ježišće, Lipničku Goricu i u Novake do konobe Kocka, gdje je kraj vožnje i večera. U takvim uvjetima, iako je staza dijelom vrlo strma, nije bilo nikakvih problema u prolasku cijele staze, kojom se najviše vuku drva traktorima. No kako su "čudni ljudi" poželjeli blato, Svevišnji ih je čuo i ispunio im i tu želju, pa je u četvrtak i petak obilno padalo.


za povećanje kliknite na sliku

-Petnaest veličanstvenih
Nakon jutarnje kave formirala se kolona u kojoj su bili milijuni: 6-litarski Hummer, nekoliko jeepova Grand Cherokee (jedan V8 od 5900 ccm), jeep Wrangleri, Nissan Patroli, Suzuki Vitara, Suzuki Samurai, Mahindra, TAM 110, Lada Niva i kućna radinost Mržljak. Odnos Slovenaca i Hrvata bio je otprilike pola-pola, a tu su bile i četiri domaće posade: Stjepan Pužin i brojna ekipa na vojnom TAM-u 110, Josip Mržljak i Ivan Spudić Spude u vlastitoj preradi, Dario Topalović u Ladi Nivi i Zlatko Jaklević s Dragom Suljadom u Suzuki Samuraju. Smisao ovog off roada nije bilo utrkivanje već timski rad i međusobno pomaganje da svi stignu do cilja. Ubrzo nakon što su nas napustili "organi reda" koji su predvodili kolonu po asfaltu, slijedio je ulazak u šumu kod Šnelera. Stjepan Pužin koji je predvodio kolonu dobro je svladao blagi blatnjavi uspon, nekoliko zavoja u strmijem dijelu, ali zadnji lijevi zavoj u brdu tik pred ravnicom bio je nesavladiva prepreka. Kako nije imao vitlo za tako težak kamion, teška ga je
srca parkirao kod Šnelera. Snažni i teški terenci koristili su veliki gas i snagu motora tako da je blato letjelo na sve strane. Vraćalo se i ponovno uzimalo zalet, a tu je bila pomoć u guranju i navigaciji koju je davala Snježana. To je bilo dovoljno pa u prvom susretu s blatom i brdom ni nisu korištena vitla. Lade Nive i lakši terenci prošli su, na čuđenje mnogih, s malim gasom. Uglavnom, za prvih 300 metara bilo je potrebno oko jedan sat dok nisu svi došli na spas koji se zvao ravničica. Tu se i formirala kolona u iščekujući rasplet prve ozbiljnije prepreke. Nakon toga krenulo se dalje laganom uzbrdicom i ravnicom kod Baževke.

za povećanje kliknite na sliku

-Domaća posada Mržljak-Spudić
-Prolaz uz guranje i plesanje drmeša.
Nakon ravnice slijedio je desni zavoj u brdu i dubokom usjeku. Prošlo je nekoliko automobila, a među njima i oni koji su imali vitla. Neka su vozila imala vitla pa su se vezali za bukve ispred sebe i sami se izvlačili, dok su neke izvlačili drugi terenci koji su prošli i bili više koristeći vitlo. U poslu koji nije lagan, navlačeći sajle po blatu, gurajući u "kiši od blata", dogodilo se sljedeće čudo - Hrvati i Slovenci radili su zajedno međusobno si pomažući. Još uvijek mi nije jasno da li zato što se radi, kao što sam već rekao, o "čudnim ljudima" ili o čudu zvanom off road. Taj zavoj bio je pretežak za Darka Kosića Limka i njegov skupocjeni Nissan Patrol sa skoro cestovnim gumama.
Nakon temeljitog tretmana šminkanja i mazanja svim mastima a osobito poznatom lipničkom mašću ilovačom, Darko se vratio pod brdo, ali nije nas napustio već nas je čekao koristeći prikladnije ceste. Za prvih 600 metara bilo je potrebno preko 2 sata. Svi su bili utješeni znajući da slijedi još samo jedan teži uspon.
To je bila uglavnom istina, osim za 2-3 posade koje su imale probleme odmah, u jednom S zavoju u brdu, jer su došli s malim zaletom. Nakon toga slijedio je uspon kod Kičera. Za razliku od prva dva problema, tamo je bilo brdo s mnogo kamenja, tako da su kotači klizali, a moglo se i nasjesti na kamen. Tehnike prolaza bile su razne, od velikog gasa i paljenja guma, do guranja svih i podbacivanja grana pod kotače kada dođu do kamena te plesanja drmeša na kasonu kod Mržljaka, što su nam najbolje demonstrirali Spude, Zec i Dag. No onda su Dario i Neba prošli Nivom i Samurajem vijugajući poput zmije i izbjegavajući kamenje lakoćom kao po Polju. Iako se radi o blatu, kamenju i drvlju, i ovdje vrijedi: "Um caruje, snaga klade valja". U ovom slučaju, unatoč silnim konjima, bez uma, niti to. Tako je prvi kilometar savladan za oko 3 sata i bez dvije posade. Ispostavilo se da je prognoza o zadnjem teškom usponu bila točna, pa je vožnja do Bogovaca šumskim putem protekla bez problema.

za povećanje kliknite na sliku

-Stjepan Pužin te organizatori
  Dino Car i Robi Jarnević
Slijedilo je spuštanje makadamom do Tržokovog mlina i okrepa. No, da bi se Danielu ispunila i druga želja, pobrinuo se sam (osim blata i šerafanje). Vozeći po grivama i ubruvima, forsirajući gas, pukla mu je zupčasta letva pa je trebalo leći pod Hummer i šerafiti. Nakon što je letva zavarena u selu, ponovo ju je stavio na kušnju pa je pukla drugi put. Kako je trebalo ponovo šerafiti i variti, nije bilo vremena da se Lipnik pređe od Kunića do Veselića. Stoga je kolona vozila cestom prema Mržljakima, Pobijenki i dalje do Grabna te skrenula na dostojan teren prema Komarnjaku i Ježišću. Kod Ježišća bilo je nešto puta u močvari i puno jušnog blata, ali su to sada off road veterani prošli bez problema. Na tom su mjestu temeljito "usvinjili" aute i nakon uspona dočepali se Gorice. Put do konobe Kocka bio je čista rutina. Tamo je slijedio također atraktivniji dio vožnje s pečenim odojkom, pivom i vinom, te druženjem.
I na kraju da podvučem crtu: off road je prvi put došao u Ribnik uz motocross, supercross i autocross, već afirmirane i poznate discipline po kojima smo poznati u Hrvatskoj, a i šire. Iako je održan prvi put, organizacija je bila uspješna. A što se tiče formule za uspjeh u ovim uvjetima, to nije sirova snaga u teškom i skupom autu, s teškom nogom vozača na gasu, već lagan auto (od kojih su neki vrijedni ne više od 1000 eura), dobra guma i vitlo, te vozač koji misli. I da ne zaboravim, timski rad i čudo - Hrvati i Slovenci zajedno. I zato kličem: "Živio off road!"

za povećanje kliknite na sliku
- Domaća posada Zlatko Jaklević
  i Drago Suljada na prvom usponu
za povećanje kliknite na sliku
-Svi za jednog, jedan za sve
 
za povećanje kliknite na sliku
-Neba, veteran off roada i auto utrka.
 

Više slika možete vidjeti u fotogaleriji Moto kluba MX Ribnik.

tekst i foto: Željko Car



Na vrh


image


image
image