Image
image
image
image


Događanja:

29.06.2008. Super cross PH 2008.-Glavica Ribnik

U organizaciji Moto kluba MX Ribnik, na stazi Glavica u Jarnevićima kod Ribnika održana je 29. lipnja druga utrka Prvenstva Hrvatske u super crossu. Iako je bilo vrlo vruće, utrku je posjetilo 2000 gledatelja, a stazu su odlično pripremili članovi kluba predvođeni Dinkom i Dinom Car. Noć prije utrke staza je dobro natopljena vodom, te polijevana između vožnji, tako da nije bilo prašine, pa su uvjeti za vožnju osim vrućine bili idealni. U osam klasa nastupilo je ukupno 70 natjecatelja koji su cijeli dan ispunili utrkama. Na dopodnevnom treningu vozilo se za najbolje vrijeme, koje je uvjetovalo izlazak na startnu rampu, a same utrke su počele u pola dva.


MXB Open

Za domaćine klasa bivših turista bila je najzanimljivija jer su u utrci imali Daria Topalovića i povratnika na staze poslije gotovo 30 godina, legendu Josipa Brinca. Topalović je iznenadio na neslužbenom treningu ostvarivši najbolje vrijeme, dok je na službenom bio šesti.

(za uvećanje klikni na sliku!)
za povećanje kliknite na sliku
         Josip Brinc          Dario Topalović

Prva vožnja protekla je u velikoj i izjednačenoj borbi Andrije Dugorepeca i Maria Barića. Dugorepec je vodio cijelu utrku a Barić ga je pratio u stopu, te ga pretekao u ciljnoj ravnini koristeći kraću liniju u zavoju cilja.

Domaća nada, Dario Topalović se sa 6-7 pozicije probio čak na treće mjesto što je oduševilo publiku, ali je u završnici pao i završio na 6 mjestu. Josip Brinc je u svom prepoznatljivom stilu, manirom iskusnog asa ustaljenim tempom došao do 14. mjesta. Nakon prve vožnje sa velikim očekivanjima čekali smo 2 start. Barić je sigurno pobijedio ispred Dugorepeca i Tešića. Topalović je ponovio 6. mj. a Brinc je bio 12. Osim Brinca i Topalovića u utrci je nastupilo nekoliko vozača iz Karlovca i to Ivo Radočaj( ukupno10 mj.), Dražen Rade, Ivan Tuškan i Tomislav Livojević na 15,16 i 17 mjestu.

1. Mario Barić, MCK Petrinja Kawasaki 40 bodova
2. Andrija Dugorepec, MK Bedekovčina KTM 34 boda
3. Dominic Tešić, MK Racer KTM 30 bodova
6. Dario Topalović, MK MX Ribnik KTM 20 bodova
14. Josip Brinc, KTM 6 bodova

Organizator je podijelio i posebne nagrade za najbolje u MXB 2 gdje su najbolji bili Dario Topalović, Tomislav Kovačiček i veteran Drago Marović.


MXY1, MXY2

Kako je već uobičajeno vozači ove dvije klase vozili su zajedno, ali su se rezultati bodovali odvojeno za svaku klasu. Kod najmlađih, u klasi MXY1, na treningu(vrijeme 1:10) i na utrci u obje vožnje dominirao je Max Herendić, ostvarivši dvije glatke pobjede i maksimalnih 40 bodova.

1. Max Herendić, MCK Marović TM 40 bodova
2. Nikola Hranić, Bedekovčina KTM 34 boda
3. Jurica Niky, MCK Marović KTM 30 bodova

U MXY2 najbolje vrijeme od 1:01,5 ostvario je Matija Kelava što je bilo5 sekundi brže od Edina Halilovića. Kelava je bio siguran i dominantan i na utrci, a ukupni poredak nakon odvezene dvije vožnje bio je:

1. Matija Kelava, MCK 97 KTM 40 bodova
2. Martin Kaić, MCK Marović Kawasaki 32 boda
3. Luka Crnković, KIA Božić KTM 28 bodova


MXY3, MXK1

U MXY3 nastupili su samo Luka Križnik i Raul Žgomba pa prema pravilniku rezultati nisu bodovani. S obzirom da su vozili zajedno sa starijim vozačima iz MXK1 klase, bilo je vidljivo da je Križnik dovoljno brz da se i među njima bori za postolje, ovako će nažalost ostati bez plasmana. U MXK1, Filip Lešćan vozio je najbrži krug za 51 sekundu, što je samo 0,3 sek bilo brže od Mihaela Kelnarića. Ipak, na utrci je ostvario 2 uvjerljive pobjede osobito u 1. vožnji kada je Kelnarić imao teškoće, što ga je jako usporilo, te je zaostao za cijeli krug. U drugoj vožnji, poredak je bio isti a prednost manja( 22 sek).

1. Filip Lešćan, EK Rukokaža Kawasaki 40 bodova
2. Mihael Kelnarić, MCK Zabok Yamaha 34 boda
3. Kristijan Blažević, MCK Petrinja KTM 30 bodova


MX2 i MX open

U spojenoj vožnji nastupili su vozači najjačih klasa koje su se bodovale odvojeno. Radi se o kombinaciji najbolje pripremljenih vozača u Hrvatskoj, na najboljoj stazi u Hrvatskoj, pred najbrojnijom i najvjernijom publikom. Rezultat je opće oduševljenje izazvano vratolomijama i atrakcijama na otvorenoj sceni. Iako se radi o motorima različite zapremine, to se u njihovim nadmetanjima nije vidjelo, već je presudilo vozačko znanje i izdržljivost. Najbrži na treningu sa 45,45 sekundi bio je Nenad Šipek, samo pola sekunde ispred Mateja Jaroša, a u sekundi bili su još Marko Ljeljak i Ivan Mikan, te u slijedećoj Mirko Lovaković, Ivica Štefanac, Hrvoje Karas, Goran Gorički i Dario Petrić. Prva vožnja počela je vodstvom Šipeka, a slijedili su Ljeljak, Gorički, Jaroš, Karas, Mikan i Petrić. U kasnijoj fazi utrke izdvojili su se Šipek i Ljeljak. Šipek je i pobijedio sa 5 sek prednosti ispred Ljeljaka,te Goričkog, Jaroša, Karasa, Mikana i Petrića koji su bili u istom krugu. U drugoj vožnji ponovno je sa 13 sek prednosti pobijedio Šipek ispred Ljeljaka, Goričkog, Lovakovića, Mikana, Karasa, Jaroša, Petrića i Tumbrija.


MX2

1. Marko Ljeljak, KIA Božić KTM 40 bodova
2. Ivan Mikan, Brajdić RT Yamaha 28 bodova
3. Hrvoje Karas, Karas team Yamaha 28 bodova


MX Open

1. Nenad Šipek, MCK Zabok Yamaha 40 bodova
2. Goran Gorički, MCK Jaska Yamaha 34 boda
3. Ivica Štefanac, MCK Jaska Yamaha 30 bodova


Superfinale

Za posebnu novčanu nagradu organizatora vozači MX2 i MX Open vozili su superfinale. Očekivano, pobijedio je Šipek ispred Ljeljaka,Goričkog, Jaroša, Mikana i Lovakovića. I u ovoj vožnji nije izostalo obilje atrakcije vozača pilota, a među njima bilo je i astronauta koji su više letjeli nego vozili, lomili motore u zraku na poznatom troskoku, puštali guvernal i pozdravljali publiku koja im se odužila pljeskom. Na kraju vozačima su podijeljeni posebno dizajnirani pokali koje je izradio Car design, reljef vozača koji leti iznad troskoka- simbola staze Glavica. Ovo superfinale bila je ujedno i zadnja službena vožnja na legendarnoj super cross stazi Glavica-stazi kojom se leti, u Ribniku, najmanjoj prijestolnici super crossa u Evropi. Za sada samo" Hvala ti Glavica za sva zadovoljstva koja si nam priuštila od 1992 do 2008." a o njoj nešto više drugom prilikom.

(za uvećanje klikni na sliku!)
za povećanje kliknite na sliku


Više slika možete vidjeti u fotogaleriji Moto kluba MX Ribnik.


tekst: Željko Car, foto: Mario Brinc



Na vrh


image


image
image