Image
image
image
image


Obavijesti:

20.02.2012. Priopćenje povodom nestanka vode.


U subotu i nedjelju 18 i 19 veljače 2012 nestalo je vode na području Općine Ribnik. Na pozive građana koji su me zvali još u subotu, nisam imao precizan odgovor. S obzirom da je bila subota i neradni dan, informaciju sam tražio od službe 112 sumnjajući na kvar, a kasnije od dežurnog radnika Komunalnog Ozalj. Informacije nisu bile iste, te nisam mogao dati vjerodostojnu informaciju građanima.

Nedvojbenu informaciju dobio sam u nedjelju od direktora Komunalnog poduzeća Ozalj g. Gojmerca, da u izvoru Obrh, koji se inače nalazi na području Općine Ribnik, a "napaja" vodom područja Žakanja, Kamanja, Vivodine, Ozlja i dio Krašića nema dovoljno vode.

Ovo je samo povod da se promijene stvari koje dugo, blago rečeno nisu u redu i koje su neodržive, a to je:

1. Da nedostatak vode zbog tehničkih razloga prvo osjeti domicilno stanovništvo na čijem je području izvor Obrh, a da neka područja nedostatak uopće nisu osjetila. Pretpostavljamo da su zbog maksimalne eksploatacije izvora Obrh, presušili svi izvori i potoci na području Ribnika, pa alternative za bilo kakovu opskrbu osim "šternji" nema.

2.Da o stanju vodoopskrbe budemo pravovremeno informirani.

3. Da smo potpuno isključeni u upravljanju i donošenju bilo kakovih odluka vezanih uz vodoopskrbu pa i eksploataciju vode iz izvora Obrh.

4. Da od 1997, od kako postoji Općina Ribnik, nisu uređeni vlasnički odnosi unutar Komunalnog Ozalj, a koji uvažavaju tu činjenicu.

5. Da je potrošnja vode takova da se godinama u potok Obrh ne ispušta biološki minimum propisan Zakonom.

6. Da smo ostali od proljeća bez svih izvora i potoka, a sada i bez hidranata, te 2 dana nismo imali nikakove raspoložive količine vode u slučaju požara, osim eventualno u kojoj šternji.

7. Da je voda već sada postala ograničavajući čimbenik razvoja općine Ribnik, a istovremeno ribnička voda teče nadomak Krašića.

8. Da iako svu vodu iz izvora Obrh dajemo uglavnom drugima, financijski efekat za Općinu Ribnik je O(nula)!

Iz svega rečenog, spoznali smo da je i voda resurs koji je ograničen, i da iz temelja moramo promijeniti odnos do nje.
Sve navedeno, su gole činjenice a ne optužbe, sa kojima se moramo čim prije suočiti kako bi mogli odgovoriti na izazove koji su pred nama.
S obzirom na navedene činjenice i trendove moramo osigurati dodatne količine vode i razmišljati i o drugim izvorima kojih sigurno ima na prostoru Žumberka, Vivodine i Ozlja .


U Ribniku, dana 20. veljače 2012. godine

OPĆINSKI NAČELNIKOPĆINE RIBNIK:
Željko Car, prof.

Na vrh


image


image
image